Plagen, ruzie of pesten

vrijdag 10 maart 2023

Afgelopen periode hebben leerlingen uit de onderbouw met Kiva gewerkt aan ‘Iedereen is uniek’ en leerlingen uit de bovenbouw aan ‘Plagen, ruzie of pesten?’. Nu de voorjaarsvakantie voorbij is, gaan we aan het werk met een nieuw thema.

Leerlingen uit de onderbouw gaan aan het werk met het thema ‘Plagen, ruzie of pesten?’. In dit thema gaan we in op vervelend gedrag in de groep. Het is soms moeilijk om onderscheid te maken tussen pesten en plagen. Door middel van oefeningen leren leerlingen dit verschil te herkennen. We bespreken verschillende situaties waarin gepest, geplaagd en geruzied wordt, zodat het verschil steeds duidelijker wordt. Ook bespreken we welke emoties je ervaart wanneer iemand vervelend tegen je doet.

Leerlingen uit de bovenbouw gaan aan het werk met de verborgen vormen van pesten, ook wel indirect of relationeel pesten genoemd. Voorbeelden hiervan zijn het versturen van gemene, anonieme (en digitale) berichtjes en het vertellen van negatieve verhalen achter de rug van het slachtoffer om. Door middel van verschillende oefeningen leren de leerlingen niet alleen wat verborgen pesten is, maar ook hoe ze de vormen van verborgen pesten kunnen herkennen in verschillende situaties.